KUHAR - Andragog

KUHAR

Closeup of a concentrated male chef garnishing food in the kitchen

Navedeni program prekvalifikacije izvodi se dopisno-konzultativnim oblikom nastave te iznosi 10% od ukupnog broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom i programom.

 

S tim oblikom provođenja nastave, polaznicima je omogućen minimalan broj obaveznih dolazaka na učilište te drugi dio obaveza mogu obaviti dopisnim putem, neposredno u ustanovi i putem telefona/mobitela, prema utvrđenom rasporedu.

 

Cijena cjelokupnog programa prekvalifikacije je 10.000,00 kuna. Ukoliko plaćate jednokratno, možete ostvariti 10% popusta na navedenu cijenu. Plaćati možete i do 15 rata bez kamata putem internet bankarstva ili opće uplatnice.

Odgojno-obrazovni program za zanimanje kuhar  ima za cilj stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti učeniku da nakon završenog obrazovanja, uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju kuhar.

 

UVJETI UPISA

U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje KUHAR može se upisati osoba koja ima završenu osnovnu školu i najmanje 15 godina života,

  • liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti,
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu,
  • ugovor o naukovanju.

 

Za upis u program prekvalifikacije za zanimanje kuhar polaznik mora imati 18 godina i završen neki od programa trogodišnjeg (prekvalifikacija doškolovanjem) ili četverogodišnjeg (prekvalifikacija) trajanja obrazovanja.

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe vrste škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti

 

TRAJANJE PROGRAMA I NAČIN IZVOĐENJA

 

Dio programa za zanimanje kuhar izvodi se dopisno-konzultativnom.

 

Praktična nastava će se izvoditi u obrtničkim radionicama i poduzećima. Obzirom da se teorijska nastava organizira od ponedjeljka do petka u večernjim satima i subotom prijepodne, polaznici praktičnu nastavu pohađaju radnim danom prijepodne i subotom poslijepodne sukladno radnom vremenu obrtničke radionice ili poduzeća. Praćenje i ocjenjivanje polaznika na praktičnoj nastavi vrše voditelji praktične nastave u suradnji s mentorima iz obrtničkih radionica ili poduzeća. Svaki polaznik prije početka realizacije praktične nastave sklapa Ugovor o praktičnoj nastavi u obrazovanju odraslih s obrtničkom radionicom ili poduzećem i školom.

 

 

VIŠE O PROGRAMU STJECANJA I SREDNJE STRUČNE SPREME I PREKVALIFIKACIJE ZA ZANIMANJE KUHAR

 

ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA

  • stjecanje osnova profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci,
  • stjecanje uvida u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
  • spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
  • spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
  • biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline;
  • upoznati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
  • upoznati opasnosti na radu,
  • upoznati propise o radu na siguran način,
  • upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
  • upoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša,
  • racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
  • znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi kuhar,
  • planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
  • razviti i primjenjivati osobine kuhara (imidž),
  • spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
  • upoznati opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.),
  • dužnosti kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
  • upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte i dr. – jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik),
  • naučiti pripremne jela u ugostiteljskim objektima,
  • upoznati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela,
  • znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
  • upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
  • upoznati namirnica biljnog podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,
  • upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.

 

ZAŠTO ZAVRŠITI BAŠ OVAJ PROGRAM?

 

Teoretsko i u značajnoj mjeri praktično obrazovanje omogućuje lako uključivanje u rad, a široko opće obrazovanje pruža mogućnost daljnjeg obrazovanja na višim školama i fakultetima.