Parodontitis je upalna bolest potpornih tkiva zuba koju uzrokuju mikroorganizmi. U potporna tkiva zuba ubrajamo kost, cement, parodontni ligament i zubno meso. Parodontitis uvijek započinje gingivitisom. Gingivitis je upala zubnog mesa, a ukoliko se ne liječi na vrijeme, bolest napreduje i potpuno izliječenje postaje neizvjesno. Najčešći simptomi upale zubnog mesa su oteklina i krvarenje koje se uočava prilikom pranja zubi, a koje u težim oblicima može biti i spontano. U slučaju zanemarivanja prvih znakova upale zubnog mesa, bakterijska upala napreduje i zahvaća parodontni ligament, cement i kost pa nastaje – parodontitis. Napredovanjem parodontitisa dolazi do povlačenja razine kosti, preosjetljivosti i gubitka stabilnosti zuba i narušavanja estetike osmjeha. Neliječeni parodontitis završava gubitkom zuba, ali i destrukcijom kosti.

Parodontološke bolesti potvrđuje, proučava i liječi doktor dentalne medicine, specijalist parodontologije. Za procijenu stanja, praćenje tijeka i liječenje bolesti potrebno je imati kvalitetan skup informacija o bolesti – parodontološki status. Analizom kompletiranog statusa pacijenta, doktor odlučuje o dijagnozi, a posljedično i terapiji bolesti. Parodontologu u svemu tome od velike pomoći može biti dobro educirani dentalni asistent.

Uloga dentalnog asistenta je po uputama doktora u parodontološki status unijeti mnoge podatke o svim ključnim obilježjima bolesti. Dentalni asistent tada svojim poznavanjem instrumentarija za najčešće zahvate može doktoru pripremiti sve što mu je potrebno u radu. Bilo da se radi o uklanjanju mekih ili tvrdih naslaga, struganju i poliranju korijena, resekcijskim ili regeneracijskim metodama – educirani dentalni asistent će biti sposoban u kratkom vremenu pronaći i na ispravan način pripremiti sve što je doktoru potrebno za terapiju.

Tek sa svim potrebnim priborom i dobrom pripremom, tim koji čine doktor i asistent, je spreman. Svatko sa svoje strane stomatološke jedinice, vješto koristeći znanje i iskustvo koje imaju, kreću u borbu protiv teške bolesti, kako bi pacijentu ponovno pokušali vratiti osmijeh na lice.

Za Andragog: Karlo Bajza, dr.med.dent.